Östaki borusu; burun salgılarını ve sıvıları boğazdan aşağıya doğru süzmeye yarar. Bebekler ve çocuklarda, yetişkinlere oranla daha dar ve kısadır. Bu boruların kısa ve dar olması, en ufak bir soğuk algınlığında tıkanmalarına sebep olur. Tıkanan borulardan süzme işi gerçekleşmeyince, kulakta sıvı birikmeye başlar.
Bakteriler (streptococci, hemoplilus influenza) buradaki sıvıyı çok severler. Üremeleri için mükemmel bir ortamdır. İşte bu bakterilerin desteğiyle oluşan iltihaba verilen isimdir orta kulak iltihabı. Direk olarak bulaşmaz. Ancak bağışıklığı tam gelişmemiş ufak bebekler için kreş ortamı bulaşmaya zemin hazırlayabilir.
Akut ve kronik olmak üzere iki şekil alır.
Ortalama 10 gün gibi bir sürede tedavisi mümkündür. Kesinlikle tıbbi tedavi olunması gerekir. Evde kendi kendinize yöntemler denemeyin.
Özellikle geceleri artış gösteren kulak ağrısı yaşanır. Bebekler kulaklarını çekerler ya da ovalarlar. Biberonla beslenirken yada emerken ağlarlar.
Hafif veya orta derecede ateş olabilir. Rahatsız, huzursuz olurlar. Geceleri sık sık uyanır yada ağrıdan uykuya dalamazlar.
Nadir de olsa mide bulantısı ve kusma yaşanabilir. İştahları eskisi gibi değildir, azalmıştır. Kış aylarında daha sıkça rastlanan bir durumdur.
Sebepleri:
Tedavi şekli:
Doktorun önerdiği antibiyotik ve kulak damlalarıdır. Gerek görülürse ilave olarak ağrı kesici ve ateş düşürücü de önerebilir doktorunuz. Kulağa yapılan sıcak su torbası ile ılık kompres, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisine cevap vermez yada daha geç verir. Çocuklar en ufak bir soğuk algınlığında kulak problemi yaşarlar.
Kulağa Tüp Taktırma:
Kronikleşmiş orta kulak iltihabında, kulağın içinde kalan iltihaplı sıvıyı çıkarmak için, kulağa takılan ufak bir tüp ile sağlanır. Bu genel anestezi ortamında uygulanır. Takılan tüp en fazla 12 ay sonra oradan sorunu çözmüş olarak düşer.
Bu tedavi yöntemi; kulağın biri 6 ay yada her ikisi en az 4 ay boyunca iyileşme göstermediğinde uygulanan bir yöntemdir.
Kronikleşmeye mahal vermemek için; kulakların sık sık muayene edilmesi gerekir.
Alerji tedavisi kulak rahatsızlığının kronikleşmesini önleyebilir.
Dengeli ve düzenli beslenmek ve dinlenmek tedaviye destek ve önlemler arasında yer alır.
Bebeğin en az 3 ay boyunca anne sütüyle beslenmesi bağışıklığına destek olur.
Soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda bebeğinizin başını yüksekte tutun.
Bebeğinizi beslerken yatar pozisyon değil, 35 ° ‘ lik açı ile besleyin.
Soğuk algınlığı yada alerji durumlarında, uçağa binmeden evvel, doktorunuzun önerdiği kulak damlasını bebeğinize uygulayın.
Bebeği sigara dumanından uzak tutun.
Sık sık orta kulak rahatsızlığı yaşıyorsa, kreş tarzı yerlerden uzak tutun.
Oluşabilecek komplikasyonlar: