Mutfakta işinize yarayacak yüzlerce pratik bilgiyi bir araya getirdik. Yeni serimize hoş geldiniz.
Zeytinyağlı yemek pişirirken bir türlü annenizin pişirdiği lezzeti yakalayamamaktan şikayet ediyorsanız… Bir adet kesme şeker eklemeniz yeterli.
Bazen pilavınız fazla geliyor ve ertesi güne kalıyor. Ancak artan bu pilavı tadı bozulacağı için ısıtamıyorsunuz ama dökmek de istemiyorsunuz. Artan pilavı değerlendirmek için çorba ya da bazı sulu yemeklere ilave edebilirsiniz. Ancak pirinç ilavesini hep en sona bırakın. Aksi taktirde, zaten pişmiş olan pirinç lapalaşır.
Hem çok faydalı, hem de çok lezzetli olan bal, özellikle kahvaltı sofralarımızda büyük bir önem taşır. Fakat kısa sürede şekerlenmesi gerçekten çok sinir bozucudur. Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını çok sıkı kapamaya özen gösterirseniz uzun süre lezzetini korur.
Eğer ızgara yaptığınız balığın kuruyup kalmasını ve lezzetim kaybetmesini istemiyorsanız işte size bir-iki ipucu: Balığı 10 dakika limonlu suda bekletip sonra pişirin. Derisinin zedelenmemesine özen gösterin. Eğer balığın filetosunu çıkaracaksanız, önce pullarını temizleyin.
Balık ayıklamanın belli başlı pratik yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden en geçerli olanı ise, balığın üzerine bir miktar sirke serpmek. Bu şekilde, balığın yüzgeçlerini çok daha kolay temizler ve vakitten de kazanmış olursunuz.
Eğer balık kokusunu mutfağınızdan pencereleri açtığınız halde çıkartamadıysanız ekmek dilimlerini tost makinesinde kızartın, kızartırken çıkan buhar balık kokusunu alacaktır.
Balık eti hem sağlıklı, hem de çok lezzetlidir. Evinizde balık kızartırken daha lezzetli olmasını istiyorsanız tek yapmanız gereken, balıkları biraya batırmak. Biraya batırılan balıkları kızarttığınızda hem kıtır kıtır, hem de lezzetli olur.
Balığın en fazla kızartması yenir. Ancak balık kızartırken yayılan koku rahatsız eder. Balık kızartırken una katacağınız biraz parmesan peyniri, balık kokusunu azaltacaktır. Ayrıca, kızartılmış balığın daha lezzetli olması için de bir önerimiz var. Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurulayıp, üzerine bir fırça ile ince bir tabaka halinde sıvı yağ sürdükten sonra una bulayın. Bu şekilde kızartacağınız balıklar yağ çekmeyeceği için daha lezzetli olacaktır.
Balıklar; bir baş soğan, bir demet maydanoz, iki adet defne yaprağı ile daha lezzetli olurlar.
Bazı kimseler ufak balıkları diğerlerine daha çok tercih ederler. Bunların iyi kızarması için, yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte bulamalısınız.
Özene bezene hazırladığınız barbunya pilaki çok sulu olursa ve daha çok bir çorba görüntüsündeyse hemen üzülmeyin. ıçine bir miktar iyice ufalanmış ceviz koyun. Ceviz, hem barbunyanın fazla suyunu alacak, hem de ayrı bir lezzet katacaktır.
Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.
Bisküviler, paketini açtıktan kısa bir süre sonra yumuşayıp, bayatlar. Bayatlayan bisküvileri atmak yerine, değişik tatlar elde edebilirsiniz. Bunun için, üzerine biraz şokola sürün. Düşük ısıdaki fırında 5-10 dakika tutun. Çikolatalar, bisküvilerin üzerinde eriyip, hoş bir tadın ortaya çıkmasını sağlar…
Pilavınızın kar gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken içine bir dilim limon atın. Hem pilava ayrı bir lezzet katacak, hem de pirinçlerin bembeyaz pişmesini sağlayacaktır.
Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyormuydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeyi unutmayın.
Öyle zamanlar olur ki sadece birkaç damla limon suyuna ihtiyacınız olur. Peki bir iki damla limon suyu için koca bir limon kesilir mi? Limonu hiç kesmeden içinden birkaç damla su almanın yolu vardır. ıyice yıkanmış bir kürdanı batırıp çıkarın. Sıkınca kürdanın deliğinden birkaç damla su alabilirsiniz. Daha sonra deliği yapışkan bir bantla tıkar ya da kürdanı aynı deliğe sokup bırakabilirsiniz.
Bisküvi kutusuna koyacağınız 1-2 kesme şeker, onların tazeliğini uzun süre korumasını sağlayacaktır.
Hazır yufkayla yaptığınız böreklerinizi kabartmak istiyorsanız, üzerine bir çay kaşığı soda dökün. Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır.
Buz kaplarını yarısına kadar taze sıkılmış portakal ya da limon suyu ile doldurup içine birer kesme şeker koyup derin dondurucuda bekletin. Çay servisi yaptığınızda da her bardağa bir tane koymanız, çayınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
Hazırlayacağınız ciğer tavayı daha da lezzetli yapmak istiyorsanız bir kaç önerimiz var. Ciğer tava yapmadan önce, kızartma ununun içine bir tatlı kaşığı kadar karbonat koymayı ihmal etmeyin. Ayrıca yağı iyice kızdırırsanız, arnavut ciğerinizin tadı çok daha lezzetli olur. Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletebilirsiniz.
Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz kuşkusuz. Bir daha ki sefere ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın. Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza gidecek sanırız.
Doğranmış karaciğer una batırılır, hafif renk alıncaya kadar pişirilir. Çok kızarırsa sert olur. Az pişerse yumuşaktır.
Çayın tadının ve kokusunun bozulmaması için iyi saklanması gerekir. Çayı sımsıkı kapanabilen teneke veya tahta kutulara koymalısınız. Cam kavonozlar ve kağıt kutular çay saklanması için elverişli değildir. Çünkü ışık ve nem çayı bozar. Ayrıca çayı keskin kokulu maddelerin yanına koymamalısınız.
Çikolata çok dayanıklı bir besin maddesi değildir. ıçindeki yağ ve kakao uygun şartlarda saklanmazsa çabuk bozulur. Bu nedenle çikolatayı, serin ve karanlık yerde muhafaza edin. Fazla ışık çikolatayı bozacağından, buzdolabı da çikolata saklamak için uygun bir yer değildir.
Çorbanız fazla sulu olmuşsa üzülmeyin, ateşten indirmeden önce içine çiğ bir patatesi soyup rendeleyin, biraz kaynatın.
Yumurta, limon ya da krema ile hazırlanan terbiye bazı çorba ve soslara lezzet katar. Ancak, yemeğe ilave edilirken dikkat edilmezse kötü sonuç verebilir. Yumurtanın ve kremanın kesilmesini önlemek için çorbanın biraz ılınmasını bekleyin. Terbiye malzemesini ılık çorbaya azar azar katarak karıştırın. Terbiyesini koyduktan sonra çorbayı bir daha kaynatmayın. Çorbayı servis yapmadan hemen önce terbiyesini ekleyin.
Kahvaltı veya çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha leziz olması elinizde. Hamura eklenen kabartma tozuna biraz tozşeker katın. Hem lezzetinin artacağından hem de daha iyi kızaracağından hiç şüpheniz olmasın.
Et yada balık yaptığınızda yemeğinizin suyunun daha lezzetli olmasını istiyorsanız birkaç damla 95º C lik alkol serpiştirin. Tadı damağınızda kalacak.Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için size küçük bir önerimiz var. Pişirmeden önce tavuğa yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.
Vanilyalı puding yaptığınızda, pudingi koyacağınız kaselerin içine önceden çekirdeği çıkarılmış hurma koyarsanız, hem daha lezzetli hem de daha besleyici olur.
Dereotu ve maydanozu taptaze saklamak istiyorsanız plastik bir kap içinde buzdolabında bulundurun.
En iyi yemek, dibi kalın ve düz olan tencerede pişer. Yemeklerin yanmaması için fazla su koymayın ancak ateşin fazla harlı olmamasına dikkat edin.
Yemeğinizin dibi mi tuttu? Hemen lavabonun içini buz gibi suyla doldurun. Sıcak tencereyi, kapağını açmadan suya oturtup, 15 dakika bekletin. Yemeği temiz bir kaba alın. Soğuk şok hem tadını düzeltecek hem de yanmış kısmın tencerede kalmasını sağlayacaktır.
Dili haşladıktan sonra hemen derisini soyun. Bu işi, dil haşlandıktan bir süre sonra yapmaya kalkarsanız işiniz bir hayli zorlaşır, kabuğu soymak için uğraşmak zorunda kalırsınız..
Evde fazla miktarda domatesiniz varsa şayet, onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yere koyacak olursanız, 14 gün bozulmadan dayanırlar. Buzdolabına koyacaksanız o zaman plastik bir torbanın içine koyun.
Bir çok yemeğin ana malzemesi olan domatesin kabuğu yemeğin tadını ve görüntüsünü bozabilir. Çekirdekleri ise yemeğin ekşi bir tat almasına neden olabilir. Bu nedenle domatesi yemeğe ilave etmeden önce kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkarmak gerekir.Domatesi kullanmadan önce üzerine kaynar su döküp, bıçağın tersini kabuğunun üzerinde bastırarak gezdirin. Bu yöntemle kabuklarının daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.Çekirdeklerini kolayca çıkarmak içinse ikiye böldüğünüz domatesi, avucunuzda sıkmanız yeterli olacaktır.
Domatesleri yemeğe koyarken, kaynar su içine batırılmak suretiyle kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır
Balık sevenler dikkat! Tarifimizi deneyin, mutlaka memnun kalacaksınız.Malzemeler: 4 adet iri domates, 150 gr haşlanmış balık, caperi, 2 adet küçük turp, 2,5 limon, zeytinyağı, tuz.Domatesleri ortadan bölün, içlerini boşaltın. Tuzladıktan sonra düz bir zemin üzerine ters çevirin. Balığı temizleyip ufak parçalara ayırdıktan sonra, içine caperi ve ince doğranmış turpları ilave edin. Üzerine tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip hepsini karıştırarak karışımı domatesin içine doldurun. Hazırlanması son derece kolay bu yemekle yaz akşamlarında doyumsuz bir damak zevkine kavuşabilirsiniz.
Hazırladığınız ekmeklerin kabarmamasının nedeni, ekmek fırındayken fırın kapağını sürekli açmanız olabilir. Çünkü ani ısı değişikliği ekmek, kek gibi hamurlu besinlerin kabarmasını engeller. Ayrıca kullandığınız unun bayat olması da, hamurların kıvamının istediğiniz gibi olmasını engeller.
Elektrikli ocakta yemek pişiriyorsanız, altını kapattıktan sonra yemeği ocakta bırakmamaya özen gösterin. Hemen ocaktan alıp, mutfak tezgahına koyun. Çünkü, elektrikli ocakta ısı belirli bir süre aynı derecede kalır. Bu da yemeğin dibinin tutmasına yol açar.
Eğer fırında et türü birşey pişiriyorsanız yanına koyacağınız herhangi bir sebze veya patatesi de fırında aynı sıcaklıkta pişirebilirsiniz. Örneğin, fırında tavuk yapıyorsanız, yanına patates kızartmak yerine tavukla birlikte aynı sürede fırında patates hazırlayabilirsiniz. Böylece enerjiden de tasarruf edersiniz.
Eti Kaynamış Suya Atın Hem tadı güzel olur hem de et suyu arı kalır. Et suyuna biraz baharat ekleyip çorba yerine sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.Eti HaşlarkenBırakın köpürdükçe köpürsün. Acılığı azalır.Et yemeğiniziBir gün önceden hazırlayın. Pişirdikten sonra bekletin. Ertesi gün etsuyunun yağları daha çabuk çözlülür.Patatesle etiAyrı tencerelerde (ikisi de tuzlu suda) haşlayın. Çünkü patates et suyunu bulandırır.Eti dostlarından ayırmayınıri deniz tuzu, değirmen karabiberi, kornişon, halka soğanlar, asortik hardal ve turşu. Yanında da taze köy ekmeği….Kemikli etiAyrı pişirin. Tencerede çok az et suyunda haşlayın veya alüminyum folyoya sarıp fırına verin. Böylece et kemikten ayrılmaz. Kızarmış ekmekle ve bol tuzla tadın.
Et haşlarken, kokusunun evin her tarafına yayılması sizi rahatsız edebilir. Bu rahatsız edici kokudan kurtulmak için eti haşladığınız tencereye bir defne yaprağı ve birkaç tane karanfil ya da kabuğu soyulmuş küçük bir tam soğan koyun. Göreceksiniz hem etin kokusu sizi rahatsız etmeyecek hem de farklı bir lezzeti olacak.
Soslu et yemekleri ısıtıldığı zaman çok daha lezzetli bir hale gelir. Bunun için, özellikle misafirleriniz geleceği zaman, et yemeği yapacaksanız 1 gün önceden pişirmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece onlara çok daha lezzetli bir yemek ikramında bulunabilirsiniz.
Bazı yemek tariflerinde “fileto et” kullanılması gerekir. Bunu evinizde siz de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken eti yağlı iki kağıt arasına koyup, tahta et döveceği ile üzerine vurmak. Bu şekilde etlerin zarar görmesini de önlemiş olursunuz.
Koyun ya da kuzu etiyle hazırladığınız yemeklerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız işte size pratik bir yöntem; Etin üzerine bir miktar biberiye otu serpip, kemik uçlarına birer parça sarımsak sürün. Daha sonra, az rafine yağla fırında kızartın.
Yemek yaparken bazen tuzunu fazla kaçırırız ve bu yemeğin ziyan olduğunu düşünürüz. Böyle durumlarda, tuzu fazla kaçmış yemeğe biraz su veya süt ilave edebilir ya da yarım çay kaşığı tozşeker ekleyebilirsiniz. Tuzlu yemekler için bir diğer püf noktası ise içine bir patates atıp biraz daha pişirmek veya rendelenmiş patates ilave etmektir.
Patlıcan yağda kızartılmadan önce tuzlu suda 5 veya 10 dakika bekletilmelidir. Kararmaz ve fazla yağ çekmez.
Soğan soymaya kalkıştınız mı gözleriniz yaşarıyor. Öyle sıkıntı çekmeye ne luzüm var? Soğanları bir kabın içine koyacağınız suyun altında soydunuz mu gözlerinizin yaşlanmasını önlersiniz.
Tart hamuru hazırlarken topaklaşırsa, içine l adet yumurta sarısı ilave edin. Daha sonra, elinizle iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin. Ayrıca tartın üzerinin kurumamasını istiyorsanız, galeta unu serptikten sonra meyveleri yerleştirin.
Kek yaparken malzemeleri karıştırdığınız kaşığa hamur yapışıyorsa bunu kolaylıkla önleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken hamuru karıştırmadan önce kaşığı süte batırmak olacaktır.
Yoğurduğunuz hamurun iyi açılabilmesi için bunları yarım saatle, iki saat arasında dinlendirmeniz gerekir. Hamuru dinlendirirken altının yapışmaması ve üstünün de kabuk tutmaması için, dinlendireceğiniz kabı unlayın. Üzerini de ıslak bir bezle örtün.
Uzun süre duran hardalın üst kısmı kuruyabilir. Bunu önlemek için, kavanozunun üstüne biraz sıvıyağ gezdirip, bir tutam tuz serpin ve karıştırın. Hardal kuruduğunda uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise; içine biraz sirke ya da sıvıyağ koyup, eriyene dek karıştırın ve bir tutam tozşeker ilave edin.
Tatlı ve pudinglere katmak için meyve haşladığınızda, meyveler çok çabuk yumuşar ve ele alınmaz. Fakat, meyveleri haşladıktan sonra süzüp, soğuk suyun içine atarsanız dirileşmesini sağlarsınız. Böylece hazırlayacağınız tatlı da çok daha güzel olur.