Kişilerin iki kulağında birden ya da sanki kafasının içinde zaman zaman duyduğunu düşündüğü ıslık, kuş, metal tınlaması sesi kulak çınlaması olarak tanımlanır. Her yaşta görülebilen bu durum çoğu zaman gayet olağan karşılanan bir olgudur. Çok sık başınıza gelen bir durumsa kulaklarınızı yüksek gürültülerden korumanız yararlı olabilir. Kulak çınlaması sıklıkla tek başına bir hastalığı ifade etmez. İşitme sisteminin incelenmesini gerektirecek kadar ciddi durumda da olabilir.
Tedavi için Neler Yapılır?
Kulak çınlaması için tedavi seçeneklerinden birisi ilaçla tedavidir ve en az 12 haftalık süre boyunca uygulanmalıdır. Bazı hastalar ilaç tedavisinden sonra sorundan kurtulmaktadır ama kimi hastalarda sorun devam edebilmektedir. Çınlama ile birlikte gelen psikolojik sorunların da tedavi edilmesi; bu süreçte önemlidir.
Bir diğer tedavi yöntemi olarak da maskeleme yöntemidir. Kulağa takılan cihazlar sayesinde çınlama denen seslerin maskelenmesi amaçlanır.
Biofeedback olarak isimlendirilen yöntemde ise çınlama ile gelişen stresin hafifletilmesi amaçlanır. Terapilerin %80’inde başarılı olunduğu anlaşılmıştır.
Son olarak akupunktur ile tedavi sonrasında lazer ile tedavi konusunda ciddi duyumlar vardır ama bilimsel nitelikte bir çalışma bulunmamaktadır.
Kulak Çınlaması Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler