Çünkü hortum yerine torpido gözü olsaydı, çok şapşal görünürlerdi! Tamam ciddi olalım, fillerin hortumlarının olmasının pek çok farklı nedeni var. Bir filin hortumuyla yapabildikleri gerçekten de inanılmazdır. Beslenmek, su içmek, yıkanmak, sarılmak, dokunmak, koklamak, yüzmek, ağaçları devirmek, bir şeyleri kavrayıp kaldırmak ve dövüşmek için hep hortumlarını kullanırlar.
Aslına bakarsanız, filin hortumu kadar işlevsel ve faydalı burnu olan bir başka hayvan daha yok. Hortum aslında filin burnuyla üst dudağının birleşiminden oluşur. Güçlü, kıvrak ve hassastır.
Düşünün bakalım, kollarınız filin hortumu kadar çok iş yapabiliyor mu? Kollarımla dokunabilirim, bir şeyler kavrayıp kaldırabilirim ama kollarımla koklayamam, su alıp püskürtemem.
Filin hortumu gerçekten çok güçlüdür. Bir ağacı kökünden sökebilecek kadar güçlü!
Ayrıca son derece hassastır. Bir kalemi ya da fıstığı tutup kaldırabilecek kadar hassas. Upuzun hortumu sayesinde ağaçların en üst dallarındaki yapraklara ulaşabildiği gibi, hortumuyla emdiği suyu icmek için ağzına götürebilir ya da serin bir duş alabilir. Ayrıca orasını burasını ısıran sinekleri kovalamak için hortumuyla üzerine toprak atabilir.
Bir fili yüzerken hiç gördünüz mü? Eğer su derinleşirse, hortumunu şnorkel gibi kullanır. Nasıl ama? Keşke ben de kolumla aynısını yapabilseydim!
Filler uzun bacaklı, koca kafalı, devasa hayvanlar olduğu için hortumları da uzundur. Tam 41 kas ve kirişten oluşan, ucu son derece duyarlı olan hortum bir filin beslenmesi için hayati önem taşır.
Filin hortumunu doğru dürüst kullanmayı öğrenmesi 1 yılı bulur ve yavru filin bütün o kasları eşgüdümlü olarak kullanmayı öğrenmesini seyretmek çok eğlencelidir.
Boya yapmak için hortumunu kullanabilen filler görmüştüm! Tahmin edebileceğiniz gibi bunlar hayvanat bahçesindeki fillerdi ama yaptıkları iş sanat eseriydi ve çok eğlenceliydi.