Ekmek kızartma makinesi, ekmek diliminin iki tarafını da kızartır. Ekmek kızardığında ısıtıcı otomatik olarak kapanır ve ekmek yukarı itilir.
Ekmek kızartma makinesi 1919 yılında Amerikalı Charles Strite tarafından icat edildi.
Amerikalı General Electric Şirketi, ilk tost makinesini 1913 yılında piyasaya sürdü. Bir tarafı kızardığında ekmeği elle çevirip diğer tarafını kızartıyordunuz. Ekmek kolayca yanabiliyordu.
Charles Strite, Amerika Minnesota’daki bir fabrikada tamirci olarak çalışıyordu. Şirketin kafeteryasından aldığı kızarmış ekmeğin yanmasına kızıp duruyordu. Strite, ekmek kızardığında ekmeği yukarı fırlatan bir yayı olan ve elektriği zamanında kesen zaman ayarlı bir makine yaptı.
Ekmek kızartma makinesinin içindeki ısıtıcı, izolasyon plakasına sarılmış uzun bir telden oluşur. Bu tele elektrik verildiğinde, tel kıpkırmızı olur.
Ekmek kızartma makinesinin iki veya üç ısıtıcısı vardır. Ekmek dilimi, fırlatma yaylı tepsinin iki tarafındaki ısıtıcıların arasındaki boşluğa yerleştirilir. Ekmekler kızardığında, zamanlayıcı ısıtıcılara giden elektriği otomatik olarak keser ve fırlatma yayını devreye sokar.
Bazı ekmek kızartma makineleri iki yerine dört dilim kızartabilecek kapasiteye sahiptir.
Biliyor muydunuz? Bir dilim ekmeği kızartmak için harcanan elektrik enerjisiyle 50 kilogramlık ağırlığı 140 metre yüksekliğindeki bir binanın tepesine taşımak için harcanan enerji aşağı yukarı aynıdır.