Yeni bir binanız varsa zaten depreme dayanıklı yapılmıştır diye iyi niyetle düşünebiliriz. Ama çoğu apartmanın hiçbir tedbir almadan beklemesi kader değildir.
Genellikle binaların temel sistemleri ve kolon kiriş kalınlıkları ile ilgili bir güçlendirme yapmanın ne derece pahalı ve zahmetli olduğunu biliyoruz.
Bizde maalesef bütün hesaplar binanın asli ağırlığını artırmaya yönelik yapılıyor. Asmolen döşeme yapıp depreme dayanıklı bina yaptım diyenlere selam olsun. Bütün dünya depreme dayanıklı bina yaparken hafif elemanlar kullanıyor. Aynı mantıkla biz de burada size binanızın ağırlığını arttırmayı değil de tam tersine azaltmanın yollarını açıklayacağız. Çünkü deprem ağır binaları daha kötü vurur.
Bir binanın üst kısımlarının ağır olması depremin vereceği zararı arttırır. Yani çatı katındaki 1 tonluk bir ağırlık, zemin kattaki 100 tonluk ağırlıktan daha kötüdür.
Önce çatınızın üstünde fazladan bir ağırlık var mı bir düşünün bakalım.
Çatınız hafiflerse depremin size etkisi çok daha az olur.
Peki yeni ev yaptırıyorsanız ne yapabilirsiniz?
Çatı arası teşkil etmeyin. Yani en üst katın tavanı çatı olsun. Böylece çatı kattaki odaların tavanı daha yüksek olur. Kazancınızın ne olduğunu mu merak ediyorsunuz. Hemen söyleyeyim. Yaklaşık 100 metrekarelik bir dairede kazancınız en az 25 tondur. Ama bizim bir huyumuz var ki binalara saçak çıkıntısı yapıyoruz. 10X10=100 metrekare bir dairede 1 metrelik saçak çıkıntısı yapsak çatımız 12X12=144 metrekare olur ki bunun ağırlığı ise 144X0,1X2,5=36 tondur. 36 tonluk malzeme tasarrufu binanızı daha dayanıklı hale getirir. Saçağınızı betonarme değil de, çatı uzantısı olarak daha hafif malzemeden yapabilirsiniz.
Bu yazı için 1 Yorum yorum yapılmış.
berna
bence cok iyi bilgiler var