Çocuğu olan ailelerin en çok karşılaştığı durumlar arasında yüksek ateş yer almaktadır. Yüksek ateş her zaman aileleri en çok endişelendiren ve yanlış müdahaleler yapılmasına sebep olan bir belirtidir. Yüksek ateş durumunda yanlış müdahalelerden kaçınılmalıdır. Çocuğunuza doğru müdahalede bulunmanız için sizlere yardımcı olacağız ama yine de doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.
Her yüksek ateş zararlı olmayabilir ve bazı ateşlenmelerde ateş düşürülmesi gerekmeyebilir. Normal vücut sıcaklığı 37°C’dir. Yapılan ölçümde eğer koltuk altı 37.3°C, ağzından 37.5°C, rektal (makat) 38°C olarak çıkarsa ise bu durum “Ateş” olarak gözlemlenir. Yüksek ateş (hipertemi) ise 41°C ve üzeridir.
Ateş yükselmesi çocuklarda enfeksiyon kapması durumlarının göstergesi olabilir. Fakat bazı durumlarda vücut normal işlevini sürdürürken ateş yükselmesi görülebilir. Gün içerisinde kalın giyinme, fazla egzersiz yapmak, hava sıcaklığının yüksek olması durumlarında da vücut ısısı 38 ya da 38.5°C olarak yükselebilir. Çocuğun fazla hareket etmesi, koşması, hareketli oyunlar oynaması, ağlaması, bulunduğu ortamdaki havanın yüksek olması, çocuğun çok sıkı giyinmesi durumlarında ateş ölçülmesi yanıltıcı olabilir. Bu durumlarda çocuğu yarım saat beklettikten sonra ateş ölçülmesi daha garanti sonuç gösterecektir.
Ateş çocuğun enfeksiyonla savaşını gösteren bağışıksal bir durumdur. 39°C altındaki durumlarda bağışıksal durumu güçlendirir ve mikroorganizmanın yok olmasını kolaylaştırır. Yüksek ateş çocuğun rahat etmesi için düşürülmeye çalışılır fakat her ateş düşürülmeyi gerektirmeyebilir. Ateş çok yüksek olmadığı sürece (41 derece üzeri) hastaya zarar vermez. Ateş vücudun enfeksiyonlarla savaşma yöntemlerindendir. O nedenle ateş düşürmek hastaya özgü olmalıdır. – Şüphelendiğiniz her durum için mutlaka doktorunuza danışın.
Bebeğin ateşi yükselmesi durumunda hemen ateş düşürücü ilaçlar kullanılmamalıdır. Öncelikle ateşin altında yatan sebep öğrenilmeye çalışılmalıdır. Aynı zamanda antibiyotik ilaçlar ateş düşürücü yerine kullanılmamalıdır. 6 ay üzerindeki bebeklerde ateşlenme diş çıkma döneminde de görülmektedir. Bebeğin damaklarında herhangi bir belirti var mı kontrol edilmelidir. Eğer bebeğin ateşi 39°C üzerine çıkarsa bir doktora danışılarak ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
3 aydan küçük bebeklerde ateş yükselmesi durumunda zaman kaybetmeden bir hastaneye götürülmelidir. Yüksek ateşin sebebi araştırılarak hastalığın durumuna istinaden tedavi uygulanmalıdır.
Çocuğun genel durumunda herhangi bir değişiklik yok ise ateşlenmede bir sorun gözlemlenmeyebilir. Fakat ateşlenme 3 gün süresince 38.5°C dereceyi geçiyor ise muhakkak doktora danışılmalıdır. Çocuğun tedavisi yapılırken ateşlenmenin altında yatan sebep araştırılmalı ve bu hastalığa uygun tedavi yapılmalıdır. Hastalığın ne olduğu öğrenilmeden antibiyotik kullanımı kesinlikle yapılmamalı antibiyotikler ateş düşürücü yerine kullanılmamalıdır.
Yüksek ateş durumunda yapılması gerekenler;
Yüksek ateş durumunda yapılmaması gerekenler;
Ateşi yüksek olan bebeklerde kalori gereksinimi artar. Bu nedenle çocuğun aç bırakılmaması gerekir. Bebekte ya da çocukta iştahsızlık varsa yemeye zorlamamalıdır. Ateşli çocuk terler ve bu da sıvı kabına sebep olur. Ateşli çocuğa bol miktarda sıvı takviyesi yapılmalı bol su içirilmeli ve çorba gibi sıvı gıdalarla beslenmelidir.
Yukarıdaki durumlarla beraber yüksek ateş var ise mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Bu hastalıklar da çocuklarda ateş yükselmesi olarak dışarıya çıkmaktadır. Her ateş yükselmesi paniğe sebep olmamalıdır. 40°C derece olduğunda mutlaka doktora danışılmalıdır.