Bitkisel Banyolar

Bitkiler ile yapılan banyolar, genellikle birkaç bitkinin karışımını haşlama suretiyle elde edilen karışımlar ile yapılır. Bitkiler vücuttaki hastalıkları tedavide olduğu gibi, iç organların tedavisinde de kullanılır. Bitkisel banyoların, özellikle yaz mevsiminde kullanılması tavsiye edilir. Kişinin hem banyo hem de güneşten yararlanması lazımdır.

Rahatlatıcı Banyo

Çayır otunun yaprak ve tohumlarıyla yapılan banyolar:

Küçük bir torba içerisine konulan yaprak ve tohumlar, bir tencerede kaynatılan suya (ateşten indirildikten sonra) bırakılır. Tencerenin kapağı kapatılarak yarım saat bekletildikten sonra, haşlanmış su banyo küvetindeki sıcak suya aktarılır. Banyo suyunun sıcaklığı, 35-37 derece olmalıdır. Banyo müddeti yaklaşık 10 ile 20 dakika arasıdır. Bu banyo küçük çocukların kuvvetlenmesinde, deri hastalıklarında, süt bezleri ve meme uçlarının iltihaplanmasında, çıban, açık yaralar, gaz vs. hallerde uygulanır.

Yulaf samanı ve ot döküntülerini karışımından yapılan banyolar:

Her iki karışım birlikte yarım saat kaynatıldıktan sonra elde edilen haşlama su, banyo için hazırlanan sıcak su kabına boşaltılır. Bu banyo tıpkı yukarıda anlattığımız banyo gibi aynı hastalıklar için ve aynı tarzda kullanılır.

Çam yapraklarıyla yapılan banyolar:

Taze çam yaprakları (iğneler), çam uçları ve taze kozalaklar toplanır. Filiz uçları ve kozalaklar ince ince kıyılır. Bu karışım yarım saat kaynatılır. Bu banyolar idrar yolları, deri hastalıkları, sinir sisteminin sakinleştirilmesinde ve kozmetik olarak kullanılır.

Kepek ile yapılan banyolar:

Yarım ile 1 kilo arası buğday kepeği (banyo küvetinin büyüklüğüne göre değişir) alınır. 8-10 litre suda yarım saat kaynatılır. Suyun sıcaklığı 37 derece, banyo müddeti ise yarım saattir. Bu tür banyolar deri hastalıklarında ve çok şiddetli kaşıntılarda kullanılır.

Ceviz yapraklarıyla ve deniz suyu ile yapılan banyolar:

200gr. taze veya 100gr. kuru ceviz yaprağı 2 litre suda yarısı kalıncaya kadar kaynatılır. Sonra 200gr. tuz, eritilmiş banyo suyuna katılır. Banyo suyunun sıcaklığı 35-37 derece, müddeti ise yarım saattir. Raşitizm ve bronşite karşı tavsiye edilir. Ceviz yaprağı bulunmayan yerlerde, detelin (yonca) (iki kat doz olarak) kullanılır. Yulaf ve ot döküntülerinde olduğu gibi kullanılır.

Bitkisel Banyo

Meşe kabukları ile yapılan banyolar:

Güzelce fırça ile yıkanan meşe kabuklarından 1kg. 6 litre suda yarı kalıncaya kadar kaynatılır. Elde edilen sıvı yıkanılacak suya ilave edilir. Banyo suyunun sıcaklığı 35-37 derece, banyo müddeti 10-20 dakika olmalıdır. Kabarcıklı deri hastalıklarında (pemfigus) karşı kullanılır. Banyo bütün vücuda yapılır.

Hardal banyosu:

Taze dövülmüş veya öğütülmüş hardal tohumu (100-120gr.) kumaştan bir torba içerisine konduktan sonra sıcak suya batırılır. Suyun sıcaklığı 38 dereceye düşene kadar, torba suyun iyice bulanmasına kadar tutulur. Banyo müddeti 10-15 dakikadır. Soğuk algınlığa, nezle, plevrit, bronşitler gibi durumlarda kullanılır. Banyo vücudun tamamına yapılır.

Arpa veya üzüm posasıyla yapılan banyolar:

Sıcak veya henüz kaynatılmış arpa veya bunun yerine üzüm posası bir kova içerisine konur. Bu sıcak banyoya 15-30 dakika devam edilir. Bu banyo ayak ağrıları, romatizma, artrit’den ileri gelen değişiklikler tedavisinde tavsiye olunur. Toplar damar (vena) genişlemesi olan kimselerin yapacakları banyo sıcaklığı 25 dereceden fazla olmamalıdır.

Zemberekotu veya benekli yılanyastığı ile yapılan banyolar:

Zemberekotu veya benekli yılanyastığı saplarından 100gr. alınır. Banyo hazırlığı, yukarıda tarif edildiği şekilde yapılır. Bitkilerin kaynatıldıktan sonraki harareti 25-30 derece, banyo müddeti de 15 dakikadır. Banyo suyu dökülmemeli, 3-4 saat sonra soğuk olarak ikinci banyo, bundan bir saat sonra 1-2 dakika müddetle üçüncü banyo yapılmalı. Aynı banyo haftada 2-3 defa tekrarlanmalı. Bu banyo ile basurlar, bağırsak fistülü, böbrek sancıları, böbrekte taş, idrar zorluğu gibi hastalıkların tedavisi yapılır.

Ardıç banyosu:

150gr. hafif dövülmüş ardıç meyveleri kumaştan bir torba içerisine konur. Torba sıcak suda (38-40 derece) yarım saat tutulur. Banyo müddeti 10-15 dakikadır. Bu banyo ile kalp damarları ve sinir hastalıkları tedavi edilir. Banyo bütün vücuda yapılır.

Buhar (inhalasyon) banyosu:

Derin ve geniş kova biçiminde kabın 3/4 kadarına kadar kaynar su ile doldurulur, bunun içerisine; dereotu, adaçayı, geyikotu, mürver çiçeği, sinirliot, ıhlamur çiçeğinden birer çorba kaşığı konularak karıştırılır. Bu bitkiler bulunmadığı zaman, bunların yerine bir avuç ısırganotu veya çayırotu yaprak ve çiçek döküntüsü karıştırılır. Otlar karıştırıldıktan sonra bir kapakla iyice kapatılır, üzerine ıslak bir bez örtülerek buharın kaçması engellenir. Kap alçak bir yere konur. Hasta da daha yüksekte bir yere (sandalye) oturtulur, beline kadar soyulur ve kap üzerine eğilir, kapak ve bez alınır. Hastanın üzerien battaniye örtülür. Hasta ağzını açıp (burun ve göz de açık tutulur) derin nefesler ile buğuyu teneffüs eder, buna 10-15 dakika kadar devam edilir. Buğulama işi sıcak odalarda yapılmalı. Banyodan sonra hastanın belden yukarı kısmı soğuk su ile yıkanmalı, havlu ile kurulanmayıp, hastanın seri hareketler yaparak vücudunu kurutması tavsiye olunur. Buğulama usulündeki banyolar soğuk algınlığında, nefes darlığında, grip, üst kısımda romatizma ve nevralji, sinüzit, deri iltihapları vs. gibi hastalıklara karşı tatbik olunur. Kalp zaafiyeti, yüksek tansiyonlu veya ağır hastalıktan kalkmış bitkin kimselere buğulu banyo tedavisi yasaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*