Bebek Nasıl Uyutulur?

Her bebeğin uyku ya da uykusuzluk hali değişkenlikler taşır. Gözlerini ovalar, elini yumruk yaparak burnunu kaşır, saçlarını çekmeye başlar ve bu örnekler sayfalarca uzayabilir. Siz de yakın zamanda gözlemleriniz sonucunda sizin bebeğinizin de bu ve benzeri tepkimeler verdiğini farkedeceksiniz mutlaka. Ama kesin olarak değişmeyen, her bebekte görülen durum, sürekli huzursuz olması ve devamlı süretle ağlamasıdır. 0-6 ay arası bebeklerde bu durumdan emzirerek sıyrılabilir. Çünkü bir genelleme yapacak olursak bu çocuklar memede uyuma denen uyuma stilini henüz o zamanlarda kavramışlardır. Henüz hiçbir yatak firmasının ek fonksiyonları içinde bulunmadığı için bir çok ergenin uyuyamama sorununa çözüm bulunamamıştır. Ama onlar ergen. Ergeç öğreneceklerdir deyip biz kaldığımız yerden, çocuklarımızdan devam edelim.

Huzursuzluk Giderilmesi :

0-6 aylık bebekler için uzman tavsiyesi anne sütüdür. Bir bebeğin tüm ihtiyacını karşılayan anne sütü, çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi aynı zamanda zekasını ve iletişim becerisini de besliyordur. Sadece anne sütü alan çocuklar suya gereksinim duymayacaklardır. Bunun sebebi dışardan takviye edilecek besinlerde bulunan tuzun anne sütünde olmamasıdır. O yüzden bebekler suya pek gereksinim duymazlar. Bebeğinizi emzirdiniz vu uykuya dalamıyor ya da uyuyakaldığı halde birkaç dakika içinde uyanıyorsa gaz probleminin olabileceği ihitimalini atlamamalısınız. Bebek dik bir şekilde kucağa alınır, sakin ve yavaşça sırtı sıvazlanmaya başlanır. İlk zamanlar sizin de gülümsemenize hatta duruma göre kahkahalar atmanıza sebep olacak geğirme, an itibari ile gerçekleşmiş bulunmaktadır. Olmadı mı? Öyleyse sırtını ovalarken eliniz bebeğinizin beline indiğinde hafifçe kendinize doğru çekin ve bırakın, çekin ve bırakın. Unutmayın ki o sizin aretiniz ya da yıllardır görmediğiniz askerlik arkadaşınız değil. O sizin bebeğiniz. O sizin küçük, narin bebeğiniz. Yine olmadıysa bebeğinizi yüzükoyun yatırın, karnını uygulanacak bu baskı onun rahatlamasına sebep olacaktır. Unutmayın ki o henüz kollarından kuvvet alamadığı için doğrulamıyor. Bu yüzden yüzü koyun yatırdığınızda solunum yollarının kapanmamasına özen gösterin. Endişelenecek bir şey yok eğer yine olmamışsa belki de bebeğinizin gazı yoktur ya da siz var olduğuna inanıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.

Diyelim ki bebeğiniz gaz çıkartmadı sizde gazı olmadığına kanaaat getirdiniz. Ek gıdalar alan bir bebekse su ihtiyacını da giderdiniz ve huzursuzluğu devam ediyor. Bebeklerimizi göremediğimiz şeylerden korusun diye üzerine taktığımız dualar, muskalar ve nazar boncuklarının kilitli iğnelerini kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz. İnanca göre bunlar olmasa da bazı takı tokalar, yoncalar, altınlar, üstlerinde isimleriniz yazdığı bileklikleri kontrol ediniz ve mükün olduğunca bu ve benzeri nesneleri kullanmamaya özen gösteriniz.

Genelde 4 aylıktan itibaren başlayan diş çıkarma halleri doğrultusunda bence peşinen doktorunuzla konu hakkında görüşmeli ve tavsiye edeceği bir merhemi evinizde bulundurabilirsiniz. Diş çıkarmanın en belirgin özellikleri bebeklerde ateş ve kusmadır. Ama unutulmaması gereken şey ateşi yükselmeden ya da kusmadan diş çıkarabileceğidir. En doğru ateş ölçme yöntemi ateşin makattan ölçülmesi yoludur. Özellikle kilolu doğmuş bebeklerde deri biraz daha kalın hatta koltuk altı katkattır. Bu ateşi doğru ölçemeyeceğiniz anlamına gelir.

Tüm bunları kontrol ederken altına da bakmışsınızdır değil mi? O da unutulur mu demeyin. Tecrübe ile sabittir.

Evet artık siz bir sorun bulamadınız. Öyleyse belki de bebeğiniz huy değiştirmeye başlamıştır. Uyutma stilinizi değiştirin. Onu artık memede uyutamıyorsanız, ayaklarınız alıp sağa sola sallamayı denemelisiniz, olmuyorsa yine aynı pozisyonda çok şiddetli olmadan yukarı aşağı hoplatmaya başlayabilirsiniz. Beşiğinde veya salıncağında sağa sola sollama işini daha şiddetli yapabilirsiniz. Sevdiğini göreceksiniz. Bir battaniye içine bebeği koyup sallamayı denemelisiniz. Yalnız baştan uyarayım bebeklerin çok sevdiği bu stil hakkında ebeveynleri “-Nerden alıştırdık biz buna?!” diyerek hayıflanmaya başlayabilirsiniz. Çünkü bu stil oldukça yorucu ve en az iki kişi ile yapılacak bir stildir. Yalnız kalan biriyseniz onun yerine duvardan duvara ya da tavandan olacak şekilde 4 sağlam ip bağlayıp bu ipleri arasına sereceğiniz bir nevresimle kuvvetlendirebilir, bebeğinizi içinde sallayabilisiniz.

Evet belki zordur çocuk bakmak. Onlara karşıdan bakmak. Çünkü eğer gözlerinin içine bakabiliyorsanız evladınızın, hiç de zor olmadığını düşünmeye başlayacaksınız. Aslında kolay matematik. Siz onları sevin, çünkü onların tüm dünyaya sevgiyle bakması ve insanlığı sevebilmesi için tek ihtiyacı bu. Ve herhangi bir şeyi ilk yaptığında gülümseten bebeğinizin, herzaman, her yaptığında sizi tekrar tekrar gülümsetebilmesi dileğiyle.

Bu yazı 26 Ağustos 2011 tarihinde yayımlandı ve bugüne kadar 69.320 defa okundu.

Bu yazı için 10 yorum yorum yapılmış.

  • şerife daşlı

    bnm bebeğm ilk 7.aya grdi fakt hç uyumyr neden? acaba bnm oğlm dzantri gçirdi ondn olablr mi? :(

  • şerife daşlı

    duvardn duvara salngactandan yaptk ama gecelrii yne uyumuyrr neden acaba?

  • Bu kadar yanlış tavsiyeyi bir arada önermek iyi cesaret dogrusu. İki erkek cocuk annesi ve sağlıkçı olarak yok cocuğun duygusal ihtiyacı var aglatmayalim diyip ayakta kucakta memede arabada beşikte,sallayarak,hoptatip ziplatarak uyutmaya calisip 3 yasında olduğu halde uyumayan hala gecede en az 2-3 kez uyanan bir cocuğa sahip olduk. Tüm bu eziyet dolu 3 seneden sonra ikinci bebeğimi doğar doğmaz her türlü ihtiyacını karşılayıp yatağına koyduk,tüm ihtiyaclarını giderdigimizden emin olduktan sonra yatağından almadık aglasada bagirsada istikrarli olduk şimdi 3 aylık oldu ve uykusu gelince emziğini takiyoruz 2-3 dakika icinde uyuyor,eğer ağlaması durmuyorsa muhakkak bir sıkıntısı var diyip alıyoruz rahatlatip tekrar koyuyoruz yerine ve hemen uyuyor..doktorumuz her ağladığında alırsanız bebek ağladığında alınacağını öğrenir dedi. Ama doktor bey nerdeyse morariyor korkuyorum fıtık falan olacak ya da nefessiz kalacak diye bu sefer dayanamıyorum alıyorum kucağıma dediğimde de bu sefer himm annem morarincaya kadar almıyor morarincaya kadar bağırıp aglayinca alıyor o zaman morarana kadar ağlayayım i öğreniyor dedi,iki cocukta sunu öğrendim merhametten maraz doğuyormuş cocuğa uykuyu öğretirken,kararlı ve tutarlı olmak gerekiyormuş..tüm uykusuz annelere kolay gelsin…

  • Bebek sizden ümidi kestiği için uyuyor evet , böylece güvensiz , sevgisiz bir bebek büyütüyorsunuz bravo :)

  • Bence asagida ki yaziyi herkes okumali. Bazi seyleri bilip-bilmeden, yalnizca kendi kafamizda ki fikirler dogrultusunda yorum yapmak gereksiz.
    Bebek yatağa konulduktan sonra:

    Meme, biberon, emzik emerek, kucakta veya ayakta sallanarak veya buna benzer bir alışkanlıkla uykuya dalabilen bir bebek gece uyandığında da bu alışkanlığını isteyecek ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekecek, hatta bu alışkanlığını bırakması da güç olacaktır. Bu nedenle böyle bir alışkanlığa hiç başlamadan yatağa yatırarak uyutmaya çalışmak en iyisidir. (emzik bebeğinizin gündüz emme güdüsünü karşılamak üzere verilebilir fakat uykuya dalarken sizin kontrolünüzdeki emzik yerine kendi kontrolünde olan parmağını emerek kendini sakinleştirip uyumaya alışması bireysellik, bağımsızlık gelişimi için daha uygundur-parmak emmek bizim toplumumuzda nedense hoş karşılanmaz; oysa çocuğun 4 yaşına kadar, hatta kalıcı dişleri çıkana kadar, parmak emmesi son derece normaldir, zaten bu yaştan sonra parmak emmeyi kendi kendine bırakır. Eğer 6 yaşına gelmiş ve hala bırakamamışsa anne babayla ilişkide bir problem yaşanıyor olması gibi başka olumsuz faktörler işin içine karışmış olabilir, o zaman da bu olumsuzluklar üzerinde çalışılmalıdır) Akşam yatağına yatırdığınız bebeğiniz uyumuyor ve ağlıyor. Elbetteki bebeğiniz kan ter içinde kalana kadar onu savunmasız ağlatmak istemeyiz-bu onun sizinle olan güven ilişkisini de zedeleyebilir- fakat bebeğiniz en ufak bir hoşnutsuzluk sesi çıkardığında hemen yatağının kenarında soluğu almak ta doğru değil. 3-4 dakika ağlamasına izin verip sonra yanına gidip kucağınıza almadan sırtını sıvazlayarak, sakin ve sevgi dolu sesinizle ona “uyuyoruz bebeğim, ee yapıyoruz” diyebilirsiniz, veya ona uyku şarkısını söyleyebilirsiniz. Bebeğiniz sakinleşmeyecek gibi görünüyorsa kucağınıza alıp bir dakika gibi kısa bir süre sallamadan tutup tekrar yatağına koyabilirsiniz. Tekrar ağlamaya başladığında, veya gece uyandığında da yapılacak olan şey işte bu sistemi bebeğiniz ağlamaya başladığı her seferde bıkıp usanmadan ve sakinliğinizi koruyarak tekrar tekrar uygulamaktır. 4 aylık bebeğinizi siz gece yatarken saat 11-12 civarında beslemeniz onu sabaha kadar idare eder, dolayısıyla onu artık bütün gece beslemeden uyumaya alıştırabilirsiniz. Saat 3te uyanan bebeğinizi o saatte beslerseniz ertesi gece tekrar aynı saatte uyanıp karnını doyurmak isteyecektir.

    Neden tek başına uyku?

    Bebeğinizin tek başına uyuması elbetteki anne babanın rahat edebilmesi, saatlerce çocuğu uyutmak için zaman ve enerji harcamaması bakımından çok önemlidir. Fakat asıl çocuğunuz için büyük bir önemi vardır ki bu da tek başına uyuyabilme becerisinin onun bireysel, bağımsız, kendine güvenli yetişmesi için zemin oluşturmasıdır. Hayata tek başına uyumayı başarmış olarak başlamış bebekler, (uykuya ek olarak tek başına bir sürü şeyi yapmasına fırsat verilmiş-yemek yemek, giyinmek, çevreyi özgür bir şekilde keşfetmek, vb.) ileride kendinden daha emin, daha cesaretli dolayısıyla merak duygusu daha gelişmiş, böylece başarılı ve kendine yetebilen çocuklar ve bireyler olurlar. Denklem basittir: Çocuk uyurken kendi kendine yetebilirse, büyüyünce de kendine yeten bir çocuk ve sonrasında bir birey olur.

    Yukarıda belirtildiği gibi bebeğiniz 3-4 aylık olduğunda tek başına uyuma çalışmalarına başlamak uygundur. Bu zamanı geçirirseniz daha uzun süre uğraşmak zorunda kalabilirsiniz, fakat yine de başarmak mümkün. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun kuralları ve sınırları belirlemek, net ve tutarlı davranarak her zaman sizin elinizde.

    Not: Uyku programı tatillerde ve bebeğiniz hastalandığında esneyebilir, fakat bir kaç gün içinde eski sisteme tekrar ayak uydurulabilir.

    Bihter Mutlu Gencer
    Psikolog ve Özel Eğitim Uzmanı

  • Merhaba bir tane cocuğumuz var ve suan 18 aylik çok Nazlı büyüdü ve bebekliği sakindi. Ama şimdi çok hareketli ve dişleri çıktığı için geceleri kalkıyor elimizden geleni yapıyoruz ama onu hep ayakta sallayarak uyutuk ve alıştı. Simdi nasıl bırakabiliriz ve uyutabiliriz. Sorumu yanıtlarsanız sevinirim tskler…

  • Herkesin dediklerini yaptık yorumcularında fakat hiçbiri bir işe yaramadı rica ediyorum şu yorum yapıp da çok biliyormuş gibi konuşanlar yorum yapmadan önce acaba dediğim şey doğru mudur? Diye bir 2 Kez düşünün ve lütfen bir daha bilip bilmeden doktorların ve uzmanların yazdıkları şeyleri yalanlamayın…

  • benim kizim 7 bucuk aylik ve su son 2 haftadir hic uyumuyor geceleri yarim saat en fazla 1 saat uyup kalkiyor ve gozu kapali bir sekilde agliyor uyutmaya calisiyorum pis pisliyorum yine dalip sonra tekrar aglayarak uyaniyor? nedeni ne olabilir? asagidan iki dis cikarti acaba simdide yukardanmi iki dis cikariyor ondan olabilirmi? yardimci olursaniz sevinirim

  • Benim oglum 9 aylik uymuyor cildiracam artik dis dediler 3 aydir ayni ne yapabilirim günlük 1 saatlik uykuyla duruyor ama aglamiyor oynamak istiyor bilmiyorum ne yapacam

  • Saka gibi bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*